De waarheid achter de hardheid van de glazen screenprotector. (Tempered glass) Screenprotectors worden aangeboden in vaak kleurrijke verpakkingen voorzien van een opsomming aan voordelen. Om er een paar te noemen:

- H9;
- Anti vingerprint;
- Een hamer (keihard);
- Glad oppervlak;
- Helder;
- Etc. .

H9 staat voor de hardheid van het glas gemeten volgens de schaal van Mohs. Een schaal mij wel bekend vanuit mijn juweliers verleden.
Mede met behulp van de schaal van Mohs kan een juwelier/edelsmid de hardheid van een steen bepalen om zo echt van onecht te onderscheiden en het specifieke mineraal benoemen.

De schaal is ingedeeld in 10 basis hardheden, waarbij H1 staat voor talk en H10 voor diamant.

Met een professionele Mohs Hardness Kit kan je de hardheid bepalen. De hardheid wordt bepaald door een kras met een Mohs stift te trekken op het te testen materiaal. Aangezien de druk hierbij altijd gelijk dient te zijn, is enige oefening wenselijk. Bij de kit worden hiervoor 2 stukjes oefenmateriaal geleverd nl. messing (3.5) en vensterglas (5.5).

Mohs testkit  Hardheidsschaal van Mohs

Merkleveranciers zoals bijvoorbeeld Panzer vermelden geen specifieke hardheid op hun verpakking en houden het op Panzer glas. Corning (de leverancier van de iPhone glazen) noemt zijn glazen 'Gorilla glass'. Allen benamingen die 'sterkte/kracht' vertegenwoordigen.

De vraag rijst nu waarom gebruiken deze merken de Mohs schaal niet? Mogelijk omdat de kracht van de verbeelding sterker is dan de schaal van Mohs..?

 
Mohs test
Product Mohs
Origineel iPhone scherm (Corning - Gorilla) 6
OEM schermkwaliteit 6
High Copy AAA schermkwaliteit 6
   
Panzer glas (Screenprotector) Niet getest
H9 (Screenprotector) 6.5
   
Vensterglas 5,5 

In de verste verte geen H9 maar ook bij Gorrilla verwacht je waarschijnlijk iets meer dan een mager zesje..

Nu deze mythe is ontkracht, heeft het dan nog zin om een glazen screenprotector te kopen?
Jazeker! De protector heeft een siliconen plaklaag wat naast een uitstekende bevestiging (zonder luchtbellen) tevens schokabsoberend werkt. Bij een vlakke val op het scherm, kan de screenprotector de klap opvangen en het onderliggende glas beschermen. Valt de telefoon op de rand van het scherm, dan helpt ook een screenprotector niet.


Tip: Verblijf je in een zandrijke omgeving voorzie je telefoon dan zeker van een protector.
De quarzkristallen in zand hebben een hardheid van 7 op de Mohs schaal. Zand verwijderen kan je daarom het beste doen door het scherm schoon te blazen. Wrijven met een doek geeft onherroepelijk krassen!

Heb je vragen, reageer dan op dit blog of stuur een mail aan info@30minutes-repair.nl t.a.v. Peter.

 
  Peter     01-09-2018 12:25     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.