De waarheid achter de hardheid van de glazen screenprotector. (Tempered glass) Screenprotectors worden aangeboden in vaak kleurrijke verpakkingen voorzien van een opsomming aan voordelen. Om er een paar te noemen:

- H9;
- Anti vingerprint;
- Een hamer (keihard);
- Glad oppervlak;
- Helder;
- Etc. .

H9 staat voor de hardheid van het glas gemeten volgens de schaal van Mohs. Een schaal mij wel bekend vanuit mijn juweliers verleden.
Mede met behulp van de schaal van Mohs kan een juwelier/edelsmid de hardheid van een steen bepalen om zo echt van onecht te onderscheiden en het specifieke mineraal benoemen.

De schaal is ingedeeld in 10 basis hardheden, waarbij H1 staat voor talk en H10 voor diamant.

Met een professionele Mohs Hardness Kit kan je de hardheid bepalen. De hardheid wordt bepaald door een kras met een Mohs stift te trekken op het te testen materiaal. Aangezien de druk hierbij altijd gelijk dient te zijn, is enige oefening wenselijk. Bij de kit worden hiervoor 2 stukjes oefenmateriaal geleverd nl. messing (3.5) en vensterglas (5.5).

Mohs testkit 
Hardheidsschaal van Mohs
Merkleveranciers zoals bijvoorbeeld Panzer vermelden geen specifieke hardheid op hun verpakking en houden het op Panzer glas. Corning (de leverancier van de iPhone glazen) noemt zijn glazen 'Gorilla glass'. Allen benamingen die 'sterkte/kracht' vertegenwoordigen.

Meten is weten en marketing is ook een vak...

De vraag rijst nu waarom gebruiken deze merken de Mohs schaal niet? Mogelijk omdat de kracht van de verbeelding sterker is dan de schaal van Mohs..?

Meten is weten en marketing is ook een vak....

 
Mohs test
Product Mohs
Origineel iPhone 6 scherm (Corning - Gorilla) 6
Origineel iPhone X scherm (Corning - Gorilla)  6,5
OEM schermkwaliteit (i6/iX) 6/6,5
High Copy schermkwaliteit 6
Panzer glas (Screenprotector) Niet getest
H9 (Screenprotector) 6.5
   
Vensterglas 5,5 

In de verste verte geen H9 maar ook bij Gorrilla verwacht je waarschijnlijk iets meer dan een 6 - 6,5

H9 is gelijk aan het mineraal Korund wat in de volksmond beter bekend is als Saffier. Saffieren glazen worden vaak verwerkt op de exclusievere horlogemerken. Dus het is technisch mogelijk. Maar waarom plaatst Apple (en ieder ander telefoonmerk) dan glazen met een hardheid van 6/6,5?

Een iPhone is een gebruiksvoorwerp, een horloge zit in het algemeen stabiel om je pols. Kast vervorming treedt daar nauwelijks op. Een iPhone botst (Een horloge ook, maar daar is de bezel dan weer voor smiley) nog wel eens ergens tegen aan of klettert op de grond. Fabrikanten moeten daarom opzoek naar een compromis tussen hardheid en flexibiliteit.

Hardheid zegt niets over de daadwerkelijke sterkte. Een diamanten plaat (Hardste mineraal ter wereld) met de dikte en het oppervlak van een iPhone glas breek je zo doormidden!

 
Nu deze mythe is ontkracht, heeft het dan nog zin om een glazen screenprotector te kopen?
Jazeker! De protector heeft een siliconen plaklaag wat naast een eenvoudige bevestiging (mits stofvrij) tevens schokabsoberend werkt. Bij een vlakke val op het scherm, kan de screenprotector de klap opvangen en het onderliggende glas beschermen. Valt de telefoon op de rand van het scherm, dan helpt ook een screenprotector niet.


Tip: Verblijf je in een zandrijke omgeving voorzie je telefoon dan zeker van een protector.
De quarzkristallen in zand hebben een hardheid van 7 op de Mohs schaal. Zand verwijderen kan je daarom het beste doen door het scherm schoon te blazen. Wrijven met een doek geeft onherroepelijk krassen!

Heb je vragen, reageer dan op dit blog of stuur een mail aan info@30minutes-repair.nl t.a.v. Peter.

Wil je direct een afspraak maken voor reparatie dan kan dit éénvoudig met SimplyBook.me de online reserveringsagenda.

TIP: Onder 'Lees meer (V)' vind je specifieke reparatie informatie
! (O.a. reparatieduur en wat er wel/niet kan bij specifieke iPhone modellen).

SimplyBook.me - online reserveringssysteem

 
      01-09-2018 12:25     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.