De (grote) prijsverschillen bij iPhone OLED schermreparaties Met de introductie van de iPhone X in 2017 was Apple de laatste smartphone-aanbieder die de overstap maakte van de verouderde (incell) LED/TFT schermtechnologie naar de superieure OLED-schermtechnologie.

Voor de liefhebbers, in mijn BLOG van 8 maart 2019 leg ik de verschillen uit tussen de verschillende beeldschermtechnieken.


Apple
In dit BLOG onderwerp neem ik de iPhone X als voorbeeld echter dit verhaal is ook van toepassing op de iPhone XS(MAX), 11Pro(Max) en de 12 serie. De iPhone X is een toestel dat een grote schare fans vertegenwoordigt mede omdat het toestel goed verkrijgbaar is als een refurbished toestel vanaf ca. €300,- (64GB). Hoe vervelend is het dan dat een schermvervanging door Apple meer dan de aanschafwaarde van het toestel kost?

Alternatief
Een goed alternatief is dan wellicht om je scherm te laten vervangen bij een onafhankelijke partij?

Prijsverschillen
Maar wanneer je onafhankelijke partijen vergelijkt, vind je soms grote prijsverschillen.
Hoe kan dat?


Marge
De prijsverschillen ontstaan vnl. door de verschillen in aangeboden schermkwaliteit.
De marges staan onder druk waardoor er wordt teruggegrepen naar een alsmaar lager wordende schermkwaliteit.


Appels met peren vergelijken
Het probleem is echter dat de aanbieder (de goede uitgesloten) niet het gehele verhaal vertelt. Mogelijk door gebrek aan kennis (De groothandel/fabrikant verkoopt het, dus het zal wel goed zijn...) maar mogelijk komt het ook 'beter uit' omdat er dan alleen op prijs kan worden vergeleken?

Appels met peren vergelijken

Aanbiedingen
Aanbiedingen vallen buiten dit betoog. Aanbiedingen zijn vaak van tijdelijke aard en ontstaan meestal door een te hoge voorraad, een product dat uitloopt of door slim te hebben ingekocht.


Geadverteerde schermkwaliteiten
Ondanks mijn vele jaren iPhone-reparatie ervaring is het ook voor mij regelmatig onduidelijk wat de schermkwaliteit is waar mee wordt geadverteerd. 

(Goedkoper) alternatief
Zoals aangegeven staan de marges onderdruk en wordt er steeds vaker teruggegrepen naar goedkopere alternatieven zoals bijvoorbeeld het ‘incell LED/TFT’ scherm.

Een schermkwaliteit die zijn kwaliteit heeft bewezen (En nog altijd bewijst) op iPhone modellen met een LED-scherm (T/m de iPhone 8 PLUS, de SE 2020, de XR en de 11) maar nu dus ook wordt aangeboden als alternatief voor een OLED-scherm..

Naast dat de marges onder druk staan, vraagt de markt naar goedkopere oplossingen. Voor iPhone-gebruikers zijn (hoge) OLED schermprijzen, sinds de introductie van de iPhone X in 2017, een relatief nieuwe ervaring. Samsung-gebruikers daarentegen weten niet beter. (OLED schermen sinds 2004).


Omschrijving van de schermkwaliteit
Deze incell LED/TFT schermen worden vaak aangeduid in de omschrijving met ‘Hoge kwaliteit’ en een enkele keer duikt ook  ‘incell'* op. LED wordt echter niet genoemd en daar gaat het juist om bij deze schermkwaliteit! 

Een goede, allesomvattende, omschrijving zou moeten zijn: LED incell High Copy (= Hoge kwaliteit).

De verkoopprijzen liggen rond de €100,-.  Een zeer aantrekkelijke prijs als jouw refurbished iPhone X €300,- heeft gekost...


* Incell LED schermen kennen dezelfde opbouw als OEM LED schermen en de originele Apple LED schermen. Het voordeel van OEM LED, INCELL LED en origineel Apple LED is dat de True Tone functie ook werkt op deze schermen. Echter, de True Tone functie heeft geen technische noodzaak bij LED schermen waarbij dit wel is bij OLED schermen... zie mijn BLOG van 3 april 2021.

30minutes-repair.nl
Maar waarom bieden wij deze incell LED/TFT HC schermkwaliteit dan niet aan bij de OLED modellen die wij servicen? (iPhone X en XS)

Goedkoop is duurkoop
Vanuit huis kreeg ik het al mee, goedkoop is (meestal) duurkoop en dat is zeker het geval bij deze schermen. De beeldkwaliteit en de stabiliteit is aanmerkelijk lager maar daar valt wellicht nog mee te leven aangezien de schermen slechts 1/3 van de prijs zijn tov een origineel Apple SOFT OLED scherm. Echter wat deze schermen ook kunnen veroorzaken is kortsluiting op het moederbord.

Moederbordspecialist
Een defect moederbord kan alleen worden gerepareerd door een moederbordspecialist. 
Maar dan ben je er nog niet, wil je naar de toekomst een dergerlijk probleem uitsluiten, dan zal je alsnog een SOFT OLED scherm moeten kopen.


Conclusie:
Mijn ouders hadden gelijk. Goedkoop is (meestal) duurkoop.
Dit wil trouwens niet zeggen, dat iets wat duur(der) is ook automatisch goed is.
Het gaat om de prijs/kwaliteit verhouding en om bijvoorbeeld de garantievoorwaarden. In mijn BLOG van 10 maart 2021 lees je alles over hoe de garantievoorwaarden in Nederland zijn geregeld. 

 

Naschrift: Er worden niet alleen alternatieven oplossingen aangeboden voor OLED-schermen ook voor iPhone accu's

Op 4 juni 2020 (Zie onze Facebook pagina) werd ik geconfronteerd met een accu die significant meer capaciteit had dan de originele iPhone 6S accu. Mooi toch? Hoef je ‘m niet zo vaak aan de lading te hangen! Maar waarom biedt Apple deze accu's dan niet aan? De achilleshiel bij alle smartphonefabrikanten is tenslotte de accuduur?


Fake iPhone accu
klik op de foto voor een vergroting.

Omdat dit alternatief, het moederbord ruïneert. Accu’s met een originele capaciteit werken niet meer op dit toestel omdat de ‘booster’ op het moederbord om zeep is geholpen. De klant zal daardoor alleen deze AliExpress accu’s kunnen blijven gebruiken of het moederbord moeten laten repareren…

In mijn BLOG van juli leg ik het verschil uit tussen een (INCELL)LEDHARD- en SOFT OLED scherm. (Tipje van de sluier, origineel Apple = SOFT OLED)


Heb je vragen, reageer dan op dit blog of stuur een mail aan info@30minutes-repair.nl t.a.v. Peter.

Natuurlijk ben je ook van harte welkom aan de Vriezenbeltstraat nummer 14 in Deventer.

De openingstijden vind je op de homepagina.

Wil je direct een afspraak maken voor reparatie dan kan dit éénvoudig met SimplyBook.me de online reserveringsagenda.

TIP: Onder 'Lees meer (V)' vind je specifieke reparatie informatie! (O.a. reparatieduur en wat er wel/niet kan bij specifieke iPhone-modellen).


Online reserveringsagenda

 
      01-06-2021 15:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.