Inbranden bij iPhone OLED schermen Met de introductie van de iPhone X stapte Apple ook over naar het gebruik van de OLED-schermtechnologie.

Een technologie die door SAMSUNG al sinds 2004 wordt omarmt en waarbij het beeld aanmerkelijk beter is dan de (verouderde) LCD-schermtechnologie.

Waarom Apple pas in 2017 overstapte zou te maken kunnen hebben met de toentertijd langere softwarematige ondersteuning (Levensduur) dan bijvoorbeeld een SAMSUNG. Naast de vele voordelen van OLED schermen is er ook een nadeel, OLED schermen verouderen naarmate de tijd voortschrijdt waardoor het beeld beduidend minder helder wordt. Door de lange levensduur zouden iPhone gebruikers uiteindelijk worden geconfronteerd met het nadeel van OLED schermen.

Een andere reden kan zijn dat Apple haar schermen moet inkopen bij SAMSUNG, hun grootste concurrent.
SAMSUNG is de beste OLED telefoonschermproducent ter wereld. Apple produceert geen onderdelen, maar koopt deze wereldwijd in waarna deze onderdelen vervolgens in China (en India) worden geassembleerd tot een iPhone.

Een 3e reden, de marges. Deze zijn beduidend lager dan bij LCD-schermen. Zeker wanneer je ze moet inkopen bij je grootste concurrent.

Sinds de iPhone X, neemt Apple haar OLED schermen af bij Samsung. Vanaf de iPhone 12 lijken daar 2 producenten bij te zijn gekomen nl. BOE Technology en LG.


Zelf omschrijft Apple het als volgt.

 

Alle OLED schermen van alle aanbieders hebben uiteindelijk last van het verouderen (Inbranden in de volksmond) van schermen.

Inbranden ontstaat door een statisch onderwerp voor lange tijd op dezelfde plek op het scherm te laten staan.

iPhone met ingebrand OLED scherm

Om inbranden te beperken is het dus belangrijk statisch beelden zoveel mogelijk te voorkomen. Om inbranden zoveel mogelijk te beperken bouwen fabrikanten daarom software-oplossingen in. De meest bekende is het verspringen van het statische beeld. Dit verspringen is niet zichtbaar voor het menselijke oog. Ook de True Tone functie is onderdeel van dit pakket aan maatregelen.

Op de website van Apple adviseert de fabrikant uitvoerig haar klanten hoe om te gaan met een OLED-scherm.

Het inbranden* van het scherm is een geleidelijk proces.
1e fase: Het ingebrande materiaal is zodanig oppervlakkig dat het nog valt te herstellen door andere beelden te bekijken waardoor het ‘spookbeeld’ langzaam verdwijnt.
2e fase: De inbranding heeft zodanig lang geduurd dat het nu permanent is.

*OLED pixels verouderen door het gebruik. Wanneer dit ongelijkmatig gebeurt door bijvoorbeeld het gedurende lange tijd projecteren van een statisch beeld, ontstaat er een verschil in slijtage tussen de diverse OLED-pixels. In de volksmond wordt dit ‘inbranden’ genoemd.

Heb je vragen, reageer dan op dit blog of stuur een mail aan info@30minutes-repair.nl t.a.v. Peter.

Natuurlijk ben je ook van harte welkom aan de Vriezenbeltstraat nummer 14 in Deventer.

De openingstijden vind je op de homepagina
.

Wil je direct een afspraak maken voor reparatie dan kan dit éénvoudig met SimplyBook.me de online reserveringsagenda.

TIP: Onder 'Lees meer (V)' vind je specifieke reparatie informatie
! (O.a. reparatieduur en wat er wel/niet kan bij specifieke iPhone modellen).

SimplyBook.me - online reserveringssysteem
      04-08-2020 11:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.