Inbranden bij iPhone OLED schermen Met de introductie van de iPhone X stapte Apple ook over naar het gebruik van de OLED-schermtechnologie.

Een technologie die door SAMSUNG al sinds 2004 wordt omarmt en waarbij het beeld aanmerkelijk beter is dan de (verouderde) LED-schermtechnologie.

Waarom Apple pas in 2017 overstapte zou te maken kunnen hebben met de levensduur van een iPhone t.o.v. de levensduur van bijvoorbeeld een Samung. Apple ondersteunt nl. softwarematig een iPhone beduidend langer. Naast de vele voordelen van OLED schermen is er ook een nadeel, OLED scherm verouderen naarmate de tijd voortschrijdt waardoor het beeld beduidend minder helder wordt. Tevens branden dit soort schermen in (Zie onder). Doordat een iPhone langer wordt ondersteund zullen iPhone gebruikers uiteindelijk worden geconfronteerd met het nadeel van OLED schermen.

Een andere reden kan zijn dat Apple haar schermen moet inkopen bij Samsung, hun grootste concurrent.
Samsung is de beste OLED telefoonschermproducent ter wereld. Apple produceert geen onderdelen, maar koopt deze wereldwijd in waarna deze onderdelen vervolgens in China worden geassembleerd tot een iPhone.

Een 3e reden kan natuurlijk zijn, ze houden van veel geld verdienen... De marges op LED schermen zijn veel aantrekkelijker dan die op OLED schermen. Zeker waneer je ze moet inkopen bij je grootste concurrent.

(Apple produceert wel steeds meer eigen chips, maar dit heeft mogelijk te maken met de niet zo fijne relatie met Qualcomm en het minder afhankelijk willen zijn van anderen. Maar dat is weer een heel ander onderwerp... smiley )

Sinds de iPhone X, neemt Apple haar OLED schermen af bij Samsung. Vanaf de iPhone 12 lijken daar 2 producenten bij te zijn gekomen nl. BOE Technology en LG.


Zelf omschrijft Apple het als volgt.

 

Alle OLED schermen van alle aanbieders hebben uiteindelijk last van het inbranden van schermen.

Inbranden ontstaat door een statisch onderwerp voor lange tijd op dezelfde plek op het scherm te laten staan.

iPhone met ingebrand OLED scherm

             (Voor een vergroting, klik op de foto)

Om inbranden te beperken is het dus belangrijk statisch beelden zoveel mogelijk te voorkomen. In sommige gevallen kom je hier echter niet onderuit. Te denken valt aan het toetsenbord bij je iPhone. Om inbranden zoveel mogelijk te beperken bouwen fabrikanten daarom software-oplossingen in. De meest bekende is het verspringen van het statische beeld. Dit verspringen is niet zichtbaar voor het menselijke oog. Ook de True Tone functie is onderdeel van dit pakket aan maatregelen.

Op de website van Apple adviseert de fabrikant uitvoerig haar klanten hoe om te gaan met een OLED-scherm.

Het inbranden* van het scherm is een geleidelijk proces.
1e fase: Het ingebrande materiaal is zodanig oppervlakkig dat het nog valt te herstellen door andere beelden te bekijken waardoor het ‘spookbeeld’ langzaam verdwijnt.
2e fase: De inbranding heeft zodanig lang geduurd dat het nu permanent is.

*OLED pixels verouderen door het gebruik. Wanneer dit ongelijkmatig gebeurt door bijvoorbeeld het gedurende lange tijd projecteren van een statisch beeld, ontstaat er een verschil in slijtage tussen de diverse OLED-pixels. In de volksmond wordt dit dan ‘burn-in’ genoemd.

Heb je vragen, reageer dan op dit blog of stuur een mail aan info@30minutes-repair.nl t.a.v. Peter.

Natuurlijk ben je ook van harte welkom aan de Vriezenbeltstraat nummer 14 in Deventer.

De openingstijden vind je op de homepagina
.

Wil je direct een afspraak maken voor reparatie dan kan dit éénvoudig met SimplyBook.me de online reserveringsagenda.

TIP: Onder 'Lees meer (V)' vind je specifieke reparatie informatie
! (O.a. reparatieduur en wat er wel/niet kan bij specifieke iPhone modellen).

Online reserveringsagenda
      04-08-2020 11:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.